Agenda

 December

  3 dec. Studiedag onderbouw, de

            leerlingen van gr. 1 t/m 3

            zijn deze dag vrij

  5 dec. Sinterklaasfeest

10 dec. Voorlopige advies-

            gesprekken VO gr. 8

20 dec. Kerstfeest

21 dec. Nieuwsbrief

21 dec. Alle leerlingen om

            12 uur vrij

24 dec. t/m 4 januari

            Kerstvakantie

 

Januari

7 jan. Studiedag voor al het

          Alberopersoneel. Alle

          leerlingen vrij van school

 

Februari

22 febr. Studiedag onderbouw

            groep 1 t/m 4 vrij

28 febr. Studiemiddag. Alle leer-

             lingen om 12 uur vrij

 

Maart

4 t/m 8 maar Voorjaarsvakantie

11 + 12 maart: Adviesgesprekken

                        VO groep 8

 

Lees hier het nieuws in het online document

Project groep 4, 5 en 6

We zijn dit jaar gestart met een gezamenlijk project. In groep 4 is dit het oerwoud en in groep 5/6 het koraalrif. We lezen over het onderwerp en beantwoorden vragen hierover. Meestal bespreken we de vragen maar wordt de verwerking hiervan in de eigen groep gedaan. De kinderen leren hoe je bij Google iets kunt opzoeken, spelen smartgames en maken een eigen diorama van het koraalrif. We gaan ook leren hoe we een Google presentatie maken. Het uiteindelijke doel is te leren presenteren wat je geleerd hebt.

Denkstijlen in groep 7 en 8

Praktisch denken Creatief denken Analytisch denken Na een test waarbij we duidelijk hebben gekregen wat onze eigen denkstijl is, zijn we nu opdrachten aan het uitvoeren waarbij we deze denkstijlen goed inzetten, we elkaar nodig hebben en elkaar versterken om de opdracht zo goed mogelijk uit te voeren. Op deze manier ontdekken we verder het onderzoekend leren.

Leren leren

We zijn gestart met het formeel leren in groep 7 en 8. Dit is het leren waarbij je echt moeite moet doen om de kennis/vaardigheid je eigen te maken. Informeel leren is leren dat vanzelf gaat, zonder dat dat veel inspanning kost. Veel kinderen in de plusklas maken in hun schoolloopbaan geen of weinig kennis met formeel leren. Het is belangrijk om daar af en toe geprikkeld voor te worden. Deze periode hebben de kinderen het ABC achterstevoren opgezegd. Wilt u het ook leren? Kijk dan eens bij Youtube: ABC achterstevoren. Hier vindt u een geheugentechniek: dit is één van de leerstijlen die de kinderen aangeboden krijgen.

Plusmap

Naast het, op woensdag bij elkaar komen, hebben de kinderen ook een plusmap. Hier zit een diversiteit aan materialen in waar de kinderen gedurende de gehele week in de klas aan werken. Je bent natuurlijk niet alleen op woensdag een plusleerling! Er zit voor 8 weken materiaal in waarin de kinderen leren hun werk te plannen, uit te voeren en na te kijken. Vragen kunnen ze in principe aan hun eigen leerkracht stellen en ‘s woensdags starten we regelmatig met het bespreken van de map. Iedere vrijdagmiddag houdt juf Anne-Marie spreekuur en kunnen de kinderen daar met hun vragen terecht. Het werk in de plusmap is niet vrijblijvend. De kinderen leren doorzetten om hun geplande werk binnen de gestelde tijd af te krijgen. Op deze manier ontwikkelen ze het vermogen tot organiseren, plannen en uitvoeren. Deze manier van werken vergt natuurlijk aanpassingen in de eerste periode; in de plusklas maar ook in de eigen We merken nu met z’n allen dat we er steeds meer aan gewend raken.